Skip to content

Apró dolgok, amiket elfelejt(het)ünk szelektálni – #2 Fizikai környezetünk

  • Szerző:

Digitális terünkhöz hasonlóan fizikai környezetünkben is jócskán találni olyan apró, önmagukban sokat nem foglaló tárgyakat, amik összeadódva azért mégiscsak nagy helyet vesznek el az életterünkből. Azontúl, hogy vannak, tisztítgatjuk, ide-oda pakolgatjuk őket, a figyelmünk egy részét is elvonják.

Ha máskor nem is, akkor biztosan eszünkbe jutnak, amikor szeretnénk betuszkolni valamit a már amúgy is túlzsúfolt szekrénybe. Ekkor átfuthat az agyunkon a gondolat, hogy „hmm, nem is tudom, mi van itt ebben a tárolóban” vagy „á, azokat a régi papírokat már ki lehetne rakni, de előbb át kéne nézni őket, de arra most nincsen időm”. Na, az efféle gondolatspirálok és az azt követő stressz minimalizálásában lehet segítségünkre, ha rendszeresen időt szánunk arra, hogy megváljunk a felesleges dolgainktól.

📌Tipp: érdemes szelektálás során külön kupacba gyűjteni azokat a cuccokat, amiktől úgy döntöttünk, hogy megszabadulunk, így a folyamat végén láthatjuk a megdöbbentő végeredményt.

Készen álltok? Akkor lássunk is neki!

Régi közüzemi számlák

Ezeket a számlákat egy adott ideig kötelesek vagyunk megőrizni, utána azonban megsemmisíthetővé válnak.

📌Tipp: hivatalos iratoknál érdemes körültekintően végezni a megsemmisítést pl.: iratmegsemmisítő vagy olló használatával. Ha szeretnénk biztosra menni, akkor a szelektálást kezdhetjük egy digitalizálással is, így meg is őrizzük a számlákat, de nem foglalnak feleslegesen helyet a lakásban.

Lejárt garanciapapírok

Mivel a jótállási idő lejárta után már nem tudjuk a garanciánkat érvényesíteni, ezért a lejárt garanciapapírokat ki lehet szelektálni. Érdemes arra külön figyelni, hogy a jótállási idő termékenként változhat, ezért inkább nézzük meg mindegyiket, mielőtt kidobjuk őket.

Forrás: Canva.com

Blokkok

A garanciapapírokhoz tartozó blokkoktól szintén meg lehet válni a garancia lejárta után, illetve azoktól a blokkoktól is, amiket a vásárlást követő pár napos cseregarancia miatt őriztünk meg.

Használati útmutatók

Van, hogy olyan használati útmutatót tárolunk, amihez tartozó termék már nincs is a tulajdonunkban, ezért ezeket is célszerű időről időre átnézni. Továbbá kidobhatók a felesleges idegen nyelvű tájékoztatók is.

📌Tipp: érdemes egy általunk ismert idegen nyelvű használati útmutatót is megtartani, mivel a magyar fordításban belefuthatunk nem egyértelműségekbe, amit jó, ha meg tudunk nézni egy másik nyelven is.

Összeszerelési útmutatók

Hasonlóan a használati útmutatókhoz, itt is kidobhatók azok a papírok, amiknél a termék már nincs a birtokunkban. Továbbá összeszereléskor nagyon hasznos tud lenni egy kinyomtatott útmutató, de összerakás után elég lehet egy digitális verziót megtartani.


Dobozok

Érdemes átértékelni, hogy minek a dobozát szeretnénk megőrizni és miét nem, ezek ugyanis rettentően nagy helyet tudnak elfoglalni a lakásunkban. Jó megőrizni a sérülékeny tárgyak dobozait (pl: egy laptopét), amit mondjuk egy költözésnél egyszerűbb és biztonságosabb lehet így szállítani. De megválhatunk azoktól a dobozoktól, ahol már nincs meg a termék, nem használjuk más dolog tárolására, vagy a termék enélkül is könnyen és biztonságosan szállítható.

📌Tipp: ha a megtartott dobozokra nincsen összerakott állapotukban szükség, akkor szedjük szét a ragasztás mentén, és tároljuk így addig, amíg újra szeretnénk használni. Rengeteg extra helyet szabadíthatunk fel ezzel. Extra tipp Timitől: De ha van otthon egy cicánk, aki szeretné ágynak használni a dobozt, akkor legyünk kedvesek és ajánljuk fel neki.

Szórólapok

Ezek a papírok különféle helyekről kerülhetnek az otthonunkba: állásbörzékről, új iskola/munkahely kezdőcsomagjaiból vagy úgy kb. mindenhonnan. Szörnyű! Ha csak tengődnek az otthonunk vízszintes felületein vagy végtelen mélységű, mindent elnyelő dobozokban, és nincsen további célunk velük, akkor váljunk meg tőlük tudatos módon.

📌Tipp: A legjobb a forrás helyén kezelni a problémát. Ha tudjuk, hogy nincsen szükségünk arra a szórólapra, akkor kedvesen utasítsuk vissza. Így eleve nem kerül hozzánk, és lehet, hogy végül olyan valaki kapja, aki tényleg szeretné elolvasni. Ezzel nem csak a felesleges szemét keletkezését gátolhatjuk meg, de akár még újranyomtatásra sincs szükség, ha az elsőre nyomtatott szórólap eleve el sem fogy.

Random jegyzetpapírok, jegyzetfüzetek

A szórólapokhoz hasonlóan a kis jegyzetcetlik is észrevétlenül tudnak felhalmozódni az otthonunkban.

📌Tipp: írjuk tele a cetli mindkét oldalát, mielőtt elkezdünk használni egy másikat, és tépjük ki a felesleges jegyzeteket a füzetből. Így nyerhetünk egy új füzetet, amit akár teljesen más célra is használhatunk.

Hűségkártyák

Pénztárcánkban kiválóan megbújnak ezek a kis plasztik kártyák, amik sokaságára olyan alkalmakkor döbbenünk rá, mint például amikor veszünk egy új pénztárcát és nincs benne elég hely mindennek, vagy mondjuk amikor nyaralás előtt úgy döntünk, hogy csak a legszükségesebbek jönnek velünk. Impulzívan kért törzsvásárlói kártyáktól, amiket soha nem használtunk, vagy olyanoktól, amik amúgy már nem is használhatók (pl.: megszűnt bolt), igazán nyugodt szívvel megválhatunk. Ide sorolhatók még az újra nem tölthető ajándékkártyák, amik levásárlás után szintén feleslegessé válnak.

Névjegykártyák

Ugyanaz vonatkozik rájuk, mint a hűségkártyákra, egy kivétellel: feltehetően papírból készültek és a szelektív kukába lehet dobni őket.

Kifogyott / beszáradt tollak

Sulis éveink befejeztével, ha nincs olyan munkánk vagy hobbink, amik tovább fogyasztanák nagy ütemben a tollakat, akkor gyakran még évekre el vagyunk látva egy egész arzenállal. Mivel idővel beszáradhatnak, érdemes időt fordítani a kipróbálásukra. Ha pedig kifogytak, nem tudunk bele új tollbetétet venni, és nincs célunk már velük, akkor ideje megválni tőlük.

Kép forrása: Canva.com

Timi ezen a ponton hívta fel a a figyelmemet arra, hogy náluk Montrealban vissza lehet vinni a kifogyott tollakat az írószerboltba, ezért én is rákerestem, hogy itthon vajon mi a helyzet. Magyarországon egy helyet találtam – a Leporello papírszaküzletet Nyíregyházán -, ahova el lehet vinni az elhasznált írószereket. Ők amúgy a német edding nevű cég visszagyűjtési programjában vesznek részt, akik a begyűjtött tollakat és kiemelőket új tollak gyártásához használják fel. Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon csak a saját termékeiket lehet-e visszaküldeni. És nem! Más cégek termékeit is bele lehet tenni a gyűjtődobozokba. Hát nem szuper?

📌Tipp: a kevesebb néha több. A sok egyszer használatos toll felhalmozása helyett kiválaszthatunk párat, amit nagyon szeretünk, és ha kifogynak, újratölthetjük őket.

Kihegyezhetetlen mini ceruzák

Van az a pont, amikor a színes ceruzák is elérik ceruzaéletük végét. Mondjuk akkor, amikor már csak olyan pózban tudunk velük színezni, hogy görcsbe áll a kezünk, vagy amikor a hegyezésük felér egy lehetetlen küldetéssel.

Ez volt tehát a lista a környezetünkben megbúvó apró dolgokról, amik kiszelektálásával fizikai és mentális teret szabadíthatunk fel. Természetesen ez a felsorolás bővíthető, átalakítható, személyre szabható. Ahogy az előző cikkemben – ahol a digitális térben felhalmozódó dolgokról írtam – említettem „A lényeg a törekvésen van, nem a tökéletesség hajszolásán”. Remélem, hogy élveztétek a cikket és tudtam pár ötletet adni! Jó szelektálást kívánok!


Megosztom:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük