Skip to content

Mi számunkra a Nüansz?

Egy lehetőség a kreatív energiáim megvalósítására. Mindig is éreztem, hogy van mondanivalóm, csak kellett egy jó téma

Egy tér, ahol kézen fogjuk a fenntarthatóságot, bemutatjuk őt az embereknek, és segítünk nekik összebarátkozni

Az a hely, ahol elkezdhettem bontogatni a szárnyaimat a környezeti nevelés és klímaaktivizmus irányába

A Nüansz története

Valamikor 2020 végén Fati és Timi megálmodta és elkezdte a Nüansz podcastot és a hozzá tartozó Youtube-csatornát. Végre lett egy hely, ahol olyan fontos témákról beszélgethettek, mint a környezetvédelem és a fenntarthatóság. Például arról, hogy mit tehet egy átlagos ember a mindennapjaiban, hogy fenntarthatóbban éljen. Vagy arról, hogy mi az a klímakatasztrófa, milyen lépésekre lenne szükség világszinten, hogy elkerüljük, és még sok-sok minden másról is.

Pár év után Fatit új kihívások felé sodorta az élet, és kiszállt a Nüanszból. Ekkor csatlakozott Timihez Nóri, a legújabb Nüansz-lány, és ezzel egy időben megszületett a Nüansz weboldal is. Itt nemcsak a korábbi podcastepizódokat és videókat találod meg, hanem a blogon már cikkek formájában is tájékozódhatsz a környezetvédelemmel kapcsolatos témákról.

Nóri

Én hiszek abban, hogy minden kis lépés, amit ma megteszünk, igenis számít

Gyermekkoromból ered a természet szeretete. Emlékszem, kicsiként nagymamámmal együtt fedeztük fel a közeli erdőket, miközben érdekes információkat osztott meg növényekről s állatokról. Ezek az élmények olyannyira belém égtek, hogy nem is volt kérdés, hogy valami biológiával kapcsolatos szakmát választok a későbbiekben. Így előbb környezetmérnök, majd biomérnök diplomát szereztem. Már ott is tanultunk a fenntarthatóságról, amit szuper izgalmasnak találtam, de akkoriban még nem volt ennyire a köztudatban, mint manapság.

Aztán más irányba sodort az élet, majd 2018-tól, ahogy Fati elkezdett fenntarthatóbb életre váltani, és ezzel engem is inspirálni, szépen lassan visszakanyarodtam a gyökereimhez. Mint nagymamámnál a természet szeretetét, úgy szívtam magamba ezt az új szemléletet, és elkezdtem szépen lassan formálódni.
 
Fenntarthatósághoz való viszonyomat az alábbi idézettel tudom leginkább összefoglalni: „Ez csak egy szívószál – mondta 8 milliárd ember”

Timi

Kanadába költözésem arra ösztönzött, hogy egyre többet és többet tegyek a környezetért

Természetmániás, kreatív könyvmoly – legrövidebben így tudnám leírni magam olyanoknak, akik még nem ismernek. Ebbe a három szóba tökéletesen belefér az, hogy imádok a természetben hosszú sétákat tenni, biciklizni, utazni, de az is, hogy kiadványszerkesztőként végeztem az egyetemen, vagy az, hogy imádok olvasni, fotózni, festeni, főzni, táncolni, írni, folyton valami újat tanulni.

Egyetem alatt indítottam egy blogot is, Pohóka néven, ahol ma életmóddal, fenntartható divattal és utazással kapcsolatos cikkeket olvashatsz.

Az egész fenntarthatósággal kapcsolatos utam egyébként valahol 2017 környékén kezdődött. Akkoriban kezdett el érdekelni a minimalizmus és a fenntartható divat, és onnantól kezdve már nem volt megállás.

Két évvel ezután pedig Kanadába költözésem egy óriási lökést adott a történetnek, amikor is szembesülnöm kellett egy egész más kultúrával. Az észak-amerikai kontinensen élők mindennapjai sokkal pazarlóbbnak tűntek már elsőre is, mint a magyaroké. Ez arra ösztönzött, hogy egyre többet és többet tegyek a környezetért, próbáljak meg a lehető legfenntarthatóbban élni, és persze minél többet beszélni meg írni is róla.