Skip to content

Apró dolgok, amiket elfelejt(het)ünk szelektálni – #1 Digitális terünk

  • Szerző:

Új év, a kezdetek és a lezárások időszaka. Sokan ilyenkor vetnek számot az előző év történéseivel, fogalmaznak meg megtörhetetlen fogadalmakat, mások pedig terveket szőnek és álmokat dédelgetnek, a következő 365 (+1) napra. A mai cikkben a lezáráshoz szeretnék inspiráló ötletet adni azzal, hogy összegyűjtök olyan aprónak tűnő dolgokat, amik sokunknál felhalmozódnak, és kiszelektálásuk jó löketet adhat az előttünk álló évnek.

Az ötletelés során annyi minden jutott eszembe, hogy végül úgy döntöttünk Timivel, indítunk egy 3 részből álló cikksorozatot a szelektálás témakörében. Elsőként a digitális terünket veszem górcső alá, majd a további posztokban szó lesz a fizikai környezetünkben felhalmozódó tárgyakról, és a bűntudattal átitatott dolgok kiszelektálásáról is. A cikk véleményezése során Timi megosztott velem egy sikersztorit és pár ötletet, amit még hozzá lehetne adni a listához, így a továbbiakban az ő gondolatait is olvashatjátok ebben a bejegyzésben.

De miért is szelektáljunk?

Az egyik legáltalánosabb válasz erre az, hogy kevesebb cuccunk legyen, és ez a megállapítás a digitális terünkre is igaz. Ez az a hely ugyanis, ahol a felhalmozódó, nem rendszerezett adat láthatatlanul generál szemetet, és kiszelektálásukkal sok feleslegesen foglalt tárhelyet szabadíthatunk fel. Ez különösen fontos akkor, ha állandóan a folyton betelő memóriával küzdünk.

Azzal, hogy kitöröljük a felesleges dolgokat, időt is spórolunk. Ugyanis, ha mondjuk szükségünk van egy fényképre, akkor nem kell többé átrágnunk magunkat a homályos, duplikált fotók dzsungelén, mivel tudni fogjuk azt, hogy mit és hol keressünk, ezzel az agyunkat is tehermentesítjük. A figyelmünket ezentúl fordíthatjuk olyan dolgokra, amikkel valóban foglalkozni szeretnénk, tehát végső soron a szelektálás a stressz-szint csökkenéshez és nagyobb fokú nyugalomhoz is vezethet.

Most, hogy tisztáztuk a szelektálás előnyeit, vágjunk is bele a listába:

Asztal a számítógépen

Ez a képernyő az első, amit a gép bekapcsolásával megpillantunk. Gondoljunk csak bele, melyik helyzettel találkoznánk szívesebben: random ledobált fájlokkal, amiktől a kedvenc hátterünk – amit inspirációként állítottunk be – nem is látszik már, vagy egy letisztult, zavarástól mentes háttérképpel, amire rápillantva máris motiváltabban kezdünk neki a dolgunknak?

Letöltések mappa

Ide szintén hamar összegyűlnek a fájlok, amik rendezés hiányában hamar egy nehezen kibogozható információgombolyaggá alakulnak át. Érdemes tehát még melegében, a letöltés után közvetlenül kezdeni valamit a fájlokkal. Ekkor a legnagyobb még az esélye annak, hogy emlékszünk a letöltés okára. Például, hogy csak véletlenül kerültek oda és törölhetők egyből, vagy szükségünk van rájuk később, ezért eltehetjük őket külön mappákba.

Timi: Mikor elolvastam ennek a cikknek az első vázlatát, ez volt az a pont, a hírhedt mappa, ami nálam betalált. Sajnos már eddig is tudtam, hogy a saját Letöltések mappámban óriási a káosz, sőt egyáltalán nem emlékszem, hogy valaha rendet raktam volna benne úgy igazán. Néha egy-egy fájlt kitöröltem, főleg ha duplán töltöttem le véletlenül, de addig nem jutottam el, hogy tudatosan szelektáljam az egészet. Tehát én voltam Nóri cikkének első inspiráltja, mert azon nyomban nekiláttam a letöltött fájljaim törlésének, rendszerezésének, és helyükre rakásának. Végül annyira jól sikerült a projekt, hogy jelenleg teljesen üres a mappa, nem maradt benne semmi. Már bánom, hogy mikor elkezdtem, nem néztem meg, hány fájlt tartalmazott. Jól mutatna most itt egy előtte-utána statisztika.

E-mailek a Beérkező levelek mappában

Folytassuk a sort a digitális postaládánkkal. Hasonlóan a számítógép asztalánál hozott analógiához: mennyivel jobb csak olyan e-maileket találni a beérkező leveleknél, amikkel még dolgunk van, és nem 567 olvasatlan és 1500 olvasott e-maillel kell szembesülnünk minden egyes alkalommal, amikor megnyitjuk a fiókunkat. Erre egy nagyon egyszerű példa jutott eszembe: vajon, ha fizikai postaládánkban lenne ez a sok érintetlen levél, akkor is hagynánk őket ott tengődni? Tipp: ha szeretnénk automatizálni a levélrendszerezést, akkor hozzunk létre rájuk szabályokat az e-mail-fiókunkban.

Hírlevél-feliratkozások

Olyan sok minden ér minket nap mint nap. Francnak van kedve még olyan hírlevelekkel is hadakozni, amik már nem aktuálisak, nem okoznak örömet vagy akár egyenesen idegesítenek. Ideje hát leiratkozni róluk!

E-mailek az elmúlt évből

Ha már készen vagyunk a Beérkező levelek mappa szelektálásával, és megszabadítottuk magunkat a felesleges hírlevelektől, akkor érdemes figyelmet fordítanunk az elmúlt évben felgyülemlett e-mailekre is. Ha külön mappákba is pakoltuk már a leveleinket, azaz mondhatni rendszerben tartjuk őket, akkor megéri egyszer egy évben átfutni azokat. Ki tudja, lehet, hogy egy levél januárban még fontosnak tűnt, decemberre már átértékelődött bennünk, és úgy döntünk, hogy törölhető.

Fotók az elmúlt évből a telefonon

Érdemes visszapörgetni egy évet a telefon galériájában és kitörölni az életlen, rosszul elkapott képeket vagy azokat, amiket már nem szeretnénk tovább őrizni.

Fotók a felhőben

Timi: Mivel sokat fotózom, telóval és fotógéppel is, mindig tárhely híján vagyok. Ilyenkor jön jól, ha megyek egy kört a Google Fotókban, és törlök minden felesleges képet. Ezt évente egyszer meg szoktam csinálni. Átnézem a mappákat és a telefonról automatikusan szinkronizált fotókat is. Mindig kicsit küzdök, mert sok képet szoktam lőni ugyanarról a dologról, és nehéz választani, hogy melyiket tartsam meg a sok ugyanolyan közül („De hát mindegyik jó lett!”). Ezt a kis nehézséget leszámítva minden selejtezés után kicsivel több a tárhelyem, mint előtte volt, tehát nekem már megérte.

Alkalmazások a telefonon, számítógépen

Azok az appok, amiket kíváncsiságból letöltöttünk, de már a legelső használat után kiderült, hogy nem fogjuk használni, azokat nyugodtan letörölhetjük. Ugyanez a helyzet azokkal, amik egykor fontosak voltak és napi szinten használtuk őket, de tudjuk, hogy már nem szükségesek többé. Ilyenek például a külföldi élet során használt bank-, közlekedési és ételrendelési alkalmazások, de akár ide sorolható még a nyaralás alatt használt parkolóapp is.

Timi: Hasonlóan a telefonhoz, néha a laptopunkon, számítógépünkön is jó érzés egy kis plusz tárhelyet varázsolni úgy, hogy letörlünk róla pár alkalmazást. Már gyerekkorban megtanultam, hogyha több helyet akarok a számítógépen – mondjuk egy új játéknak –, akkor bizony le kell törölni róla dolgokat. Ezt a remek szokásomat azóta is tartom. Néha végigpörgetem a Telepített Alkalmazások részt, és könyörtelenül megválok mindentől, amit nem használok már. Utána pedig örömujjongásba kezdek az így felszabadított tárhely láttán, amit majd újra telepakolhatok egy csomó cuccal.

Telefonos jegyzetek

Ez egy szuper könnyen és gyorsan elérhető hely, ahova a magvas gondolatainkat feljegyezhetjük mondjuk utazás közben, amikor nincs kéznél a jegyzetfüzetünk, de nem szeretnénk, hogy a kreatív ötleteink elvesszenek az éterben. Továbbá használhatjuk dedikált jegyzetek, például a bevásárlólistánk vagy akár az éves céljaink tárolására is. Mivel ad hoc módon történik a bővülésük, rendszeres átnézés és szelektálás hiányában nagyon hamar elérhetik azt a kezelhetetlen számot, aminél már fájdalmas elkezdeni a rendszerezést. Tipp: ha nem akarjuk, hogy ez történjen, állítsunk be egy emlékeztetőt heti, kétheti vagy akár havi gyakoriságra, amikor időt szentelünk a jegyzeteink átfutásának.

Jegyzetelő, rendszerező appok

Timi: Szerintem vagyunk páran úgy, hogy különböző appokat töltünk le az életünk rendszerezésére, és nem füzeteket használunk erre a célra. Ha találunk legalább egy appot, amit szeretünk, akkor ez válhat az összes ötletünk és soha véget nem érő listáink hivatalos gyűjtőhelyévé. Használhatjuk őket magánéletre, de akár szakmai céljainkra is. Ez viszont azt jelenti, hogy bizony néha itt is rendszerezni kell, és kitörölni dolgokat, mert ha folyton csak beledobálunk apró jegyzeteket, inspirációkat, projektötleteket, megnézendő filmeket, elolvasandó könyveket, és ki tudja, még mi mindent, előbb vagy utóbb elszabadul a káosz. Legalábbis nálam. Én a Notion appot használom már évek óta, napi szinten. Nemrég több órát szántam rá, hogy új rendszereket hozzak létre benne, és kitöröljek mindent, ami már nem aktuális vagy nem szükséges. Tudom, ijesztően hangzik órákig selejtezni a Notiont, de számomra ez egy nagyon kreatív flow élmény volt. Például egy mappába rendeztem az évek alatt felgyülemlett, korábban több különböző helyen is található, több száz cikkötletemet, sőt még adatbázisba is rendeztem őket. Kapott mindegyik egy kategóriát és címkéket is. Így sokkal könnyebben rá tudok keresni bármire, és persze elmondhatatlanul boldoggá tesz, hogy rend lett!

Böngésző-könyvjelzők

Hasonlóan a telefonos jegyzetekhez, a böngészőbe elmentett oldalak száma is igen könnyen túlcsordulhat, így érdemes időt fordítani azok mappákba rendezésére vagy a feleslegesek törlésére.

Megnyitott weboldalak a telefon böngészőjében

Ha elég kitartóan nyitogatjuk az új lapokat a böngészőben, vagy mondjuk nem zárjuk be az appok által automatikusan nyitott oldalakat, akkor eljuthatunk egészen odáig, hogy a böngészőnk számok helyett már csak egy mosolygós hangulatjellel adja feltehetően a tudtunkra, hogy „Hékás, ideje törölni” *true story*. Egyébként is érdemes csak a fontos oldalakat nyitva hagyni, mivel minden egyes böngészőnyitásnál a telefon megjeleníti az oldalakról készült pillanatképeket, ami erőforrást vonhat el a telefon más részeitől.

***

Végezetül szeretném levenni a terhet mindenkiről, aki a cikk befejezése után bűntudatot vagy túl nagy rá nehezedő nyomást érezne. Ezt a bejegyzést inspirációnak szántam, semmi sem kőbe vésett, ami benne található. Mindenki vegye ki belőle, amit szeretne, és formálja, alakítsa saját kedve és igénye szerint. A lényeg a törekvésen van, nem a tökéletesség hajszolásán. Köszönöm, hogy elolvastátok, találkozunk legközelebb a sorozat következő cikkében.

Megosztom:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük