Skip to content

Mik a lehetőségek, ha fenntarthatóan akarunk vásárolni?

  • Szerző:

Környezettudatos emberként mit teszel, ha valamiből újat kell venned, mert mondjuk a régi elhasználódott? Szavazz te is!

Miért kellett vásárolnom?

Nos, én a szavazás legutolsó csoportjába tartoztam nemrég, amikor azzal szembesültem, hogy 5 év után új ágyneműt kell vennem.

A legutóbbi ágyneműcserénél az egyik párnahuzat egyszercsak elkezdett szétfoszlani a férjem kezében. Tudjátok, amikor az anyag már annyira elfárad, hogy egy apró erőkifejtéstől is szakad tovább. Legalább a paplanhuzataink ennyire még nem menthetetlenek, de így is tele van lukakkal mind a négy. Persze, ehhez hozzájárul, hogy van egy cicánk, aki előszeretettel szokott játszani a paplanunkon fekve, így ezek a kisebb szakadások neki tulajdoníthatók. De a párnahuzatról igazán nem ő tehet.

Szóval ez a párnahuzatszakadás volt az utolsó csepp a pohárban, és elszántam magam: veszek egy új ágyneműhuzat-szettet!

Mikor Kanadába költöztünk, teljesen nulláról rendeztünk be egy lakást. Nem voltak se bútoraink, se lakástextilek. Akkor, 5 évvel ezelőtt rendeltünk két szett ágyneműt az IKEA-tól (összesen 4-4 paplan- és párnahuzatot). És azóta azokat váltogatjuk hetente. A párnahuzatokat gyakrabban cseréljük, ezért abból később vettem többet is, de paplanhuzatból nem.

Ahhoz képest szerintem elég jól bírták a szettek, hogy nem egy hiperszuper fenntartható márkától szereztük be őket. És ha a paplanhuzatokat még meg is varrom, akkor talán még egy kis ideig tudom őket használni. Sose lesznek, olyan csinosak, mint egy új, de a célnak megfelelnek.

Miért ilyen nehéz fenntarthatót venni?

A fenntartható életmód egyik fontos szempontja, hogy a már meglévő tárgyainkat használjuk ameddig csak tudjuk, anélkül, hogy újat vennénk. Minél hosszabbra tudjuk nyújtani ezt az időt, annál jobbat teszünk a környezetnek. Egy fenntarthatósági szempontból tökéletes világban soha senki nem venne újat semmiből, és a tárgyaink sem használódnának el. De sajnos a valóság nem ez, és így néha bizony be kell szereznünk új dolgokat, akkor is ha amúgy nem sok kedvünk van az egészhez.

Vannak olyan termékkategóriák, amiket én már könnyen beszerzek fenntartható módon, mert az évek során megismertem annyira a helyi márkákat és lehetőségeket, hogy nem okoz gondot és nagy időbefektetést környezettudatosan vásárolnom. Ilyenek például a ruhák vagy a szépségápolási termékek, kencék, sminkek. De az ágynemű az más kategória.

Régen nagyon sok időt rászántam, hogy a legeslegzöldebb opciót vegyem meg lehetőleg mindenből, a nem titkolt perfekcionizmusomnak eleget téve. Viszont mindig mindenből megkeresni a legkörnyezettudatosabbat nagyon kimerítő tud lenni, és iszonyú időigényes.

Mai világunk nem arra lett kitalálva, hogy tálcán kínálja számunkra azokat a környezetbarát termékeket, amik gyártásánál nem zsákmányoltak ki se embereket, se állatokat, se természetet. Azoknak a cégeknek látjuk leggyakrabban a reklámjait, akiknek a kizsákmányolásból a legtöbb pénzük van, ezért az ő termékeik fognak először elérni minket, és esélyes, hogy tőlük vásárolunk.

De ha én úgy döntök, hogy rászánom az időt, és tudatosan keresek egy céget, aminek az értékei egyeznek az enyémmel, és még a termék is tetszik, akkor néha úgy érzem, hogy az árral szemben úszom, és hogy ez egy lehetetlen küldetés. Az ágyneműnél is valahogy így éreztem.

Mik a lehetőségek, ha környezettudatosan akarunk vásárolni?

Az ágyneműs példánál maradva felvázolom nektek, hogy szerintem milyen lehetőségei lehetnek annak, aki fenntarthatóan szeretne terméket beszerezni. Leírom a saját döntési folyamatomat is, hogy pont ennél a vásárlásnál mik voltak a szempontjaim.

Ja, és még egy tipp: én termékvásárlás előtt mindig ki szoktam előre találni, hogy a környezettudatosság mellett mi a fontosabb számomra: pénzzel spórolok inkább, vagy idővel?

Én ennél a vásárlásnál az idővel spóroltam, vagyis nem akartam napokat rászánni, hogy ezzel a vásárlással és keresgéléssel foglalkozzak, és a választásom is ennek megfelelően történt végül. Ezt a kérdést javaslom nektek is, mivel így egy csomó lehetőséget ki lehet lőni már az elején.

Ha inkább az idővel spórolunk

Keresünk egy helyi fenntartható márkát

  • Erre online a legkönnyebb rátalálni, vagy esetleg megkérdezhetsz egy hozzáértő barátot, rokont, hogy tud-e ilyen márkát ajánlani neked. Előny, ha már ismersz pár ilyet, mert akkor kezdhetsz azzal, hogy feltérképezed az ő kínálatukat.
  • Én már ismertem 2 helyi lakástextiles márkát, de a termék egyiknél sem felelt meg az elvárásaimnak. A paplanhuzat gombok és cipzár helyett megkötős-madzagos módon záródott, ami nekünk nem praktikus, mivel a macskánk madzagmániás, és egész éjszaka azt hallgathatnánk, hogy rágja szét a paplan megkötőit. Másrészt szerintem igen hamar leszakítaná róla az összeset. Emellett a fenntartható márkák termékei többe kerülnek, mint az átlag, szóval ha már ennyit fizetek, elvárnám, hogy megfeleljen az összes szempontomnak. Új márkákat viszont nem volt kedvem felfedezni most, tehát ezt a lehetőséget végül kilőttem.

Készíttetünk magunknak

  • Ha konkrét elképzelésünk van egy termékről, de nincs kedvünk időt tölteni online böngészéssel, hogy megtaláljuk a tökéleteset, akkor jó opció lehet, ha keresünk egy szakembert, aki elkészíti nekünk. Nem mondom, hogy erre semennyi időt nem kell szánnunk, de lehet, hogy gyorsabban megy, mintha végignéznénk az egész internetet egy nem létező termék után kutatva.
  • Én régen a dédmamámmal varrattam magamnak táskákat, meg köttettem sálakat, és Dédi nagyon kedves volt, mindig elkészítette őket. Viszont szakember után még sosem kutattam online azzal a céllal, hogy egyedi terméket gyártatok.

Átlagos márkánál vásárolunk, de kiválasztjuk az ottani legjobb minőséget

  • Az egyik legegyszerűbb módja a fenntarthatóbb vásárlásnak, hogy egy átlagos (azaz nem fenntartható) márka boltjába besétálunk, és megvesszük az ottani legminőségibb terméket. Ez sokszor egy drágább tárgyat jelent, de megéri az árát, ha jobb az anyaga, szebb a kidolgozása, praktikusabb, kényelmesebb (ha ruháról vagy bútorról van szó), vagy mondjuk nem egy távoli országban gyártották.
  • A jó minőség kiválasztása sajnos online nem működik az ilyen átlagos márkáknál, mert ahhoz, hogy a minőséget rendesen felmérjük, ott kell lennünk, és tüzetesen átvizsgálni és megtapogatni a terméket. Aztán ha még átvizsgálás után is úgy gondoljuk, hogy tetszik, akkor megvehetjük, majd reméljük a legjobbakat, vagyis azt, hogy sok-sok évet kibír majd.
  • Az ágyneműnél ezt a megoldást választottam. Ugyan most nem az IKEA-ba sétáltam be, hanem egy másik lakberendezési boltba, de a cél ugyanaz volt: venni egy huzatot, ami lehetőleg cipzárral záródik, 100%-ig természetes anyagból készült, jól néz ki, és van is raktáron, hogy meg tudjam tapizni élőben. Előtte online kinéztem párat, és végül valóban azt vettem meg, amit előtte kiválasztottam.

Ha inkább a pénzzel spórolunk

Bemegyünk a helyi turkálóba

  • Ha tudod, hogy a helyi turkálók árulnak olyasmi termékeket, amire épp szükséged van, akkor egy jó lehetőség, ha oda besétálsz, és még az is elképzelhető, hogy szerencsével jársz. Budapesten ilyen például a Cseriti, ahol lehet kapni sok hasznos dolgot, köztük lakástextileket is.
  • Habár nálunk a helyi turiban árulnak ágyneműket, kb. 0% esélyem lenne arra, hogy találjak 2 ugyanolyan paplanhuzat+párna szettet. Emellett pedig még pár órát is eltöltenék az ide-oda utazgatással és a nézelődéssel, keresgéléssel. Legjobb esetben hazatérnék 2 különböző ágyneművel, ami legalább olcsó volt. De aztán annyira zavarna, hogy két különböző paplanhuzatot vettem, hogy később úgyis beszereznék egy új szettet, ami tényleg tetszik.

Használtat veszünk online

  • Ha nincs a környéken second hand bolt, vagy van, csak nem árulja a keresett terméket, akkor még mindig szóba jöhet az online opció. Addig bújjuk a netet, amíg nem találunk valakit, aki árul ilyet. Akár magánszemély, akár bolt. Ez kicsit időigényesebb, mint élőben, főleg, hogy az ide-oda levelezgetést és esetleges postázást is bele kell kalkulálni, ha mondjuk magánszemélytől vásárolunk.
  • Számomra is működhetett volna ez az opció, ugyanis az észak-amerikai piacon egyáltalán nem lehetetlen, hogy két ugyanolyan ágyneműhuzat-szettet találjak. Viszont lehet hogy csak két különböző eladónál találtam volna. És bele sem akartam gondolni, hogy mennyi ideig kutattam volna utánuk. Tehát ezt a lehetőséget hamar elvetettem.

Ismerőstől elkérjük, megvesszük

  • Körbekérdezünk a család, barátok között, hogy van-e nekik elfekvőben a számunkra szükséges tárgyból, amit esetleg nekünk adnának, vagy megvehetnénk tőlük.
  • Ez sok esetben nagyon jó opció, csak nem garantált a siker. Viszont sok időt nem vesztünk el, és még költségkímélő is. Mi legutóbb a költözéshez kértünk dobozokat az ismerőseinktől, és annyira jól sikerült ez a projekt, hogy végül egyetlen dobozt sem kellett vennünk, mert elég volt, amit kaptunk.

Készítünk magunknak

  • Ha megvan a tudásunk, néhány dolgot magunknak is elkészíthetünk. A ruhák és lakástextilek pont ebbe a kategóriába tartoznak. Egy varrógép csodákra képes, ha ért hozzá az ember.
  • Mivel én nem tudok varrni, és varrógépem sincs, nálam ez sajnos nem működne. De nem kizárt, hogy egyszer megtanulok, mert egyébként izgatja a fantáziámat.

Kölcsönkérünk, bérlünk

  • Néhány termék esetében, amiket csak egy-egy alkalommal használnánk, legjobb, ha megpróbáljuk kölcsönkérni valakitől, vagy kibérelni.
  • Mi már az elmúlt években kértünk kölcsön fűrészt, porszívót, mérleget, ruhákat, hokiütőt, hótalpat, korcsolyát, illetve béreltünk is korcsolyát, sílécet és síbakancsot, autót, biciklit.
  • Értelemszerűen, az ágynemű nem igazán tartozik a kölcsönkérős kategóriába, kivéve ha mondjuk vendégeknek kell egy-egy alkalommal.

Megosztom:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük